miercuri, 11 mai 2011

Patriarhia Ierusalimului a decis intreruperea comuniunii cu Patriarhia Romana

Comunicatul Patriarhiei Ierusalimului care explica motiovele intreruperii comuniunii cu Patriarhia Romana

"Sfantul si Marele Sinod al Patriarhiei din Ierusalim, reunit in aceasta zi de luni 26 aprilie/9 mai 2011, in sedinta ordinara, a tratat in special solutia problemei constructiei de catre Patriarhia Romaniei a unei biserici la Ierihon.

Dupa ce a examinat aceasta problema in detaliu si in profunzime, Sfantul si Marele Sinod a decis in unanimitate si cu regret de a inceta pomenirea Prea Sfintitului Patriarh al Romaniei, Daniel, si de a caterisi reprezentantul Patriarhiei romane la Ierusalim, Arhimandritul Ieronim Cretu.

O astfel de decizie a fost luata pentru motivele urmatoare: in timpul ultimilor ani ai deceniului '90, Patriarhia Romaniei a intreprins si a completat construirea unei biserici si a cladirilor pentru cazare la Ierihon, fara aprobarea canonica a Patriarhiei Ierusalimului, care are jurisdictia asupra Pamantului Sfant

Patriarhia Ierusalimului s-a gasit astfel intr-o situatie dificila. A vazut limitele sale canonice, confirmate de sinoadele ecumenice si locale, amenintate in fapte, de o maniera arbitrara si deschisa.

Patriarhia Ierusalimului a explicat Patriarhiei Romane ca daca argumentul sau, dupa care aceasta biserica a fost construita pentru pelerinii romani veniti in Pamantul Sfant ar fi acceptata, aceasta ar insemna sa se faca din jurisdictia Patriarhiei Ierusalimului un camp liber pentru construirea bisericilor tuturor Bisericilor Ortodoxe, dintre care unele deja au facut o cerere similara. 

Fiind dat ca, in ciuda acesteia, Patriarhia Romaniei n-a manifestat nicio sensibilitate ecleziala care s-ar fi impus, Patriarhia Ierusalimului a caterisit pe  Arhimandritul Ieronim Cretu, reprezentantul Patriarhiei Romaniei in Pamantul Sfant, care a luat aceasta initiativa si a dus-o la infaptuire. Printre altele, in scopul gasirii unei solutii la problema, Prea Fericitul Patriarh al Ierusalimului, Teofil, a adresat o scrisoare Prea Fericitului Patriarh al Romaniei, Daniel, in care toate datele problemei si pozitia Patriarhiei Ierusalimului sunt expuse in detaliu."

Traducere din franceza din articolul de pe Ortodoxie. com.


Precizare data de Patriarhia Romana referitor la comunicatul postat în ziua de 9 mai 2011 pe site-ul oficial al Patriarhiei Ierusalimului, cu titlul: „Patriarhia Ierusalimului a întrerupt comuniunea cu Patriarhia Română”:

Deşi în urma vizitei la Patriarhia Ierusalimului a Preasfinţitului Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop vicar patriarhal, din ziua de 15 aprilie 2011, s-a convenit iniţierea unui dialog bilateral frăţesc între cele două Patriarhii pentru identificarea unei soluţii privind existenţa Aşezământului românesc de la Ierihon, Patriarhia Română constată cu surprindere şi regret că Patriarhia Ierusalimului a luat o decizie unilaterală.

Problema atitudinii Patriarhiei Ierusalimului faţă de Aşezământul românesc de la Ierihon, cămin pentru pelerinii români care vizitează Ţara Sfântă, precum şi relaţiile Patriarhiei Române cu Patriarhia Ierusalimului vor fi discutate în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din zilele de 19-20 mai 2011.

Sursa: Basilica.


Sfintirea altarelor bisericilor Asezamantului Romanesc de la Ierihon si a unei placi comemorative pentru Casa de Pelerini de catre Patriarhul Teoctist cu ocazia pelerinajului din 2000 la Locurile Sfinte


“Pelerinajul in Tara Sfanta din luna ianuarie 2000 a fost rodul dorintei Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist de a se afla in Pestera Nasterii lui Hristos din Bethleem, dar a fost cauzat, ca actiune concreta, de un moment pan-ortodox de mare importanta. La chemarea Sanctitatii Sale Diodor I, Patriarhul Ierusalimului, intaistatatorii Bisericilor Ortodoxe din intreaga lume, inconjurati de ierarhi, preoti si credinciosi din Bisericile lor, s-au prezentat, ca simpli prieteni, pentru a multumi lui Dumnezeu pentru doua milenii de crestinatate si a-I cere ajutorul si pentru vremurile nu tocmai usoare care le stau in fata.

[...] In dupa-amiaza aceleiasi zile [miercuri, 5 ianuarie 2000 - n.m.], delegatia Bisericii Ortodoxe Romane s-a indreptat spre orasul biblic Ierihon, pentru a participa la sfintirea unei placi memoriale a Asezamantului destinat pelerinilor romani.

Constructia Asezamantului romanesc de la Ierihon a inceput in anul 1999, luand contur o initiativa mai veche a Patriarhiei Romane de a avea si in teritoriile palestiniene o casa proprie pentru pelerini, Biserica si alte cladiri anexe.

La intrarea in Asezamant, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a fost intampinat de P.C. Arhim. Ieronim Cretu, care se ocupa indeaproape de lucrarile de constructie. De fata erau numerosi romani care muncesc in Tara Sfanta, lucratori de la Asezamant si grupul nou de pelerini, ierarhi, clerici si credinciosi, veniti in pelerinaj cu delegatia oficiala a Bisericii Ortodoxe Romane.

In incinta Asezamantului, a avut loc o mica slujba de sfintire a unei placi comemorative, fiind de fata si Domnul Emil Constantinescu, Presedintele Romaniei, si alti membri ai delegatiei prezidentiale. Dupa slujba, a fost dezvelita placa amintita, care are inscris pe ea urmatorul anunt:


INSCRIPTIE

Doamne Dumnezeule, Ziditorule si Facatorule a toate, Care ai facut cerul cu intelepciune si ai intemeiat pamantul pe taria lui, cauta spre locul acesta si-l binecuvanteaza cu puterea tariei Tale, ajuta ca sa se ridice aici casa pentru gazduirea pelerinilor romani din tara si de pretutindeni, care vor veni ca sa se inchine la locurile sfinte ale mantuirii noastre, dupa adevarata mantuire a Sfintei Evanghelii, despre care Insusi Domnul a proorocit ca va vorbi de indata ce se vor muta Apostolii intru slava, alaturi de Domnul lor.

Ne rugam deci, Prea Bunule Stapane, binecuvanteaza sa se inalte spre zidire acest nou Asezamant romanesc din orasul biblic Ierihon, intarindu-l pe el pe piatra cea tare, pentru ca, dupa glasul cel dumnezeiesc al Evangheliei Tale, nici vantul, nici apa, nici cutremurul, nici focul si nici altceva sa nu-l poata strica.

Ajuta ca aceasta noua intemeiere Romaneasca, ridicata pelerinajului romanesc organizat cu prilejul sarbatoririi aici, in Palestina, a 2000 de ani de la Intruparea si Nasterea Fiului si Cuvantului Tau Celui preaiubit, a Domnului nostru Iisus Hristos, sa se inalte pana la capat, spre odihna, imbunatatirea sufleteasca si bucuria poporului Tau binecredincios, pe care pazeste-l de toate bantuielile cele potrivnice. Ca a Ta este stapanirea si a Ta este Imparatia, puterea si marirea, a Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.

Lasam marturie aceasta memorabila piatra de temelie a caminului de pelerinaj, al Asezamantului romanesc din orasul biblic Ierihon, Palestina, ca sa aminteasca peste veacuri cum, cu voia lui Dumnezeu Celui in Treime inchinat si slavit, s-a pus piatra de temelie a acestui camin al Asezamantului romanesc pentru pelerinaj, organizat in orasul biblic Ierihon, in ziua de miercuri, 5 ianuarie 2000, de catre Prea Fericirea Sa Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, dimpreuna cu Excelenta Sa, Domnul Emil Constantinescu, Presedintele Romaniei si cu Excelenta Sa, Domnul ministru Said Baricat, reprezentantul personal al Excelentei Sale Yaser Arafat, Presedinitele Palestinei.

Binecuvantat fie acest cel mai frumos dar, care se face acum poporului romanesc!

Sursa: Theologhia

Va face patriarhul Teofil și ceilalți pași canonici pe care îi presupune o adevărată rupere a comuniunii?

Ruperea comuniunii cu patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române pe care a anunțat-o Patriarhul Ierusalimului este un semnal grav care nu face decît să descopere șubrezimea comunicării dintre capii bisericilor autocefale.

Motivul ruperii comuniunii, acela de reacție la intruziunea Patriarhiei Române în teritoriul canonic al Patriarhiei Ierusalimului, este unul canonic. Și totuși, în ultima sută de ani au existat multe gesturi anticanonice din partea bisericilor surori care nu au fost sancționate prin rupere de comuniune.

Reacția Patriarhiei Ierusalimului are loc la puțină vreme după întrunirea de la Chambesy (Elveția), unde s-a discutat revederea poziționării în diptice a bisericilor istorice în funcție de realitățile de azi. Astfel Patriarhia Moscovei și Patriarhia Română, care depășesc numeric multe din patriarhiile istorice, au intrat într-un ușor conflict cu patriarhii elenofoni, printre care și cel al Ierusalimului. Alierea Patriarhiei Române cu Patriarhia Moscovei în cadrul reuniunii de la sfîșitul lui februarie de la Chambesy a fost o surpriză pentru elenofoni, după cum comentează presa eclesială din Grecia.

S-ar putea ca ruperea comuniunii anunțată patriarhului Daniel de către Patriarhia Ierusalimului să urmărească doar o daună de imagine a celui din urmă pentru slăbirea frontului comun pe care Patriarhia Română pare să-l facă cu Patriarhia Moscovei. Va rămîne ruperea de comuniune dintre cei doi patriarhi doar o simplă ciocnire de orgolii sau vor urma pașii canonici inevitabili? Adică, potrivit rînduielii canonice, patriarhul Ierusalimului ar fi trebuit să trimită deja scrisori canonice către toți capii bisericilor cu care se află în comuniune pentru a anunța ruperea comuniunii cu patriarhul Daniel, iar ceilalți ar urma să aleagă cu cine rămîn în comuniune, cu Teofil sau cu Daniel?

“Patriarhia Română constată cu surprindere şi regret că Patriarhia Ierusalimului a luat o decizie unilaterală”, se anunță într-un comunicat emis azi de Biroul de Presă al Patriarhiei Române. Chestiunea va fi discutată la ședința Sfîntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române prevăzută pentru 19-20 mai. De felul în care va fi gestionat conflictul dintre cei doi patriarhi depinde în mare măsură stilul relaționării în biserică de acum încolo.


PAGINI WEB:

VIDEO: Ieromonah Savatie Bastovoi - Pietrele vorbesc: Decizia P. Ierusalimului de intrerupere a comuniunii cu P. Romana

Razboi intru cuvant: Foarte grav: PATRIARHIA IERUSALIMULUI A RUPT COMUNIUNEA CU PATRIARHIA ROMANA!- CONFLICT INTRE PATRIARHII PE MOTIVE DE “SFERE DE INFLUENTA”. Patriarhul Teofil al Ierusalimului ameninta Patriarhia Romana cu intreruperea comuniunii… Tristul spectacol al LUPTEI LUMESTI PENTRU PUTERE si al dezbinarii babilonice dintre bisericile surori



Patriarhia Ierusalimului:
- Comunicatul in limba greaca
- Date despre Patriarhie

Despre Asezamantul romanesc din Ierihon:
Crestin Ortodox: Ierihonul si Asezamantul Romanesc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu