joi, 16 iunie 2011

Epidemia EMO, temeiul confuziei stărilor duhovnicești cu stări emoționale euforice neduhovnicești

Orice deviere de la normal, de la firesc, creaza in tandem doua extreme. Tot astfel, in paralel cu agresivitatea din ce in ce mai deliranta si care invadeaza exponential mediul virtual, a aparut si epidemia EMO, menita se nasca senzatii pietist-crestine, si creand impresia (falsa - de altfel) ca omul se induhovniceste, hranindu-se cu ele.

Mai pe larg aceasta forma de inselare a fost descrisa in articolul Parintelui Mihail Stanciu: ATENȚIE! Se extinde epidemia EMO! Feriți-vă! Treziți-vă! si care este redat in cele ce urmeaza.

***

Se vor ridica hristoşi mincinoşi şi prooroci mincinoşi şi vor da semne mari şi chiar minuni, ca să amăgească, de va fi cu putinţă, şi pe cei aleşi”. (Matei 21, 24)

Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne avertizează din timp, preventiv și pedagogic, că vor apărea nu doar ”lideri” de opinii strâmbe, mincinoase, amestecate și hulitoare de Dumnezeu, ”guru”-i, sau directori de ziar, de conștiință și de comportament, pălăvrăgii aiuritori și psihopați pe la tot felul de emisiuni tembelizat(oar)e, ”binefăcători electorali” care continuă să prostească proștii servindu-le promisiuni și cadouri otrăvite, în vreme ce le înlănțuie viața și viitorul, ci chiar unii ”harismatici”, făcători de minuni, care sub masca semnelor, profețiilor și vindecărilor mincinoase, vor pune pe piste false pe mulți oameni, îndepărtându-i (uneori rapid, alteori progresiv) de la Calea, Adevărul și Viața – Hristos și de la Biserica Sa Sfântă și Sfințitoare, comunitatea unică divino-umană unde-L pot cunoaște și dobândi real prin har pe Hristos.

Despre multe din formele de înșelare
cu iz panteist – oriental (yoga sectară, budism aggiornamentat la cultura actuală, zodiace și fatalisme astro-latre, diverse teorii și practici de ”disciplinare” mintală și ”energizare”)
sau dualist – occidental (catolicismul arian și aharic este la baza tuturor rătăcirilor, sectarism neoprotestant, ecumenism, gnosticism sincretist și relativist)
sau păgân –”tradițional” (magie populară, ghicit, superstiții și satanisme mai mult sau mai puțin amestecate cu unele rânduieli bisericești)
am prezentat în cartea  De ce caută omul contemporan semne, minuni şi vindecări paranormale? (Editura Sophia, 2004).

Acum vrem a semnala un alt fel de înșelătorie, mai nouă, tot de genul pietist-creștină, pe care o numim epidemia” EMO. Ea constă în împroprierea unei stăi emoționale intense, euforico-mistice, preluate fie direct (pe viu, ”live”) de la un ”predicator înfocat”, fie indirect de pe vreun canal media, cel mai răspândit fiind internetul. Vom insista pe această din urmă formă de amăgire…

Această înșelare modernă este o boală gravă a vieții duhovnicești, cauzată de un ”virus”, care se transmite mai ales prin internet, dar care nu afectează (…) computerul, ci sufletul celui contaminat prin informațiile și emoțiile transmise de un ”nevinovat” mesaj de tip forward primit de la prieteni. Iar acest virus are mai multe tulpini (toate-s variațiuni pe aceeași temă), dintre care noi vom arăta în cele ce urmează pe cele mai răspândite, toate fiind deopotrivă de păguboase…

În apropierea Praznicului Învierii Domnului (căci cu asemenea ocazii, când lumea se sensibilizează altfel față de valorile spirituale, este declanșată ”epidemia emoțională”), am primit din mai multe surse 2 email-uri, unul cu, vezi Doamne!, înregistrarea unur cor îngeresc la o mănăstire athonită (anonimă și ea, or în acest caz trebuia să fi devenit celebră, nu?) și altul cu filmarea (profesionistă) a unei ”mărturisiri cântate”, binențeles ”spontane”, a Învierii Domnului Hristos, într-un mall dintr-o țară majoritar mulsulmană.

Departe de a ajuta și întări viața duhovnicească a ortodocșilor deschiși comunicării și prin internet, aceste două clipuri, unul audio prost înregistrat (poate chiar cu premeditare distorsionat, și oferit apoi spre ”consum” doritorilor și păcăliților de ”senzații tari” pseudo-duhovnicești), altul audio-video foarte bine realizat tehnic, pot fi deconspirate ca mostre de ”marfă proastă”, otrăvită, livrată gratis pe conducta internetului prin cea mai extinsă rețea comercială (de tip NLM) printre ortodocșii de pretutindeni. Fiecare înșelat preia ”marfa”, se ”bucură” de ea, apoi o recomandă și o trimite înzecit mai departe, molipsindu-i (sper că fără voie și fără știință, deși inițiatorii nu au fost deloc nevinovați și neștiutori) pe toți prietenii care nu au sistemul imunitar duhovnicesc (discernământul) dezvoltat și sunt vulnerabili acestei manipulări informaționale și mai ales emoționale.

Să ne oprim puțin asupra acestui fel de ”epidemie” pietistă care este la fel de păguboasă pentru viața duhovnicească precum sunt și celelalte forme eronate de evlavie descrise în cartea amintită mai înainte.

Atât ”cântarea îngerilor” înregistrată ”spontan” cât și ”cântarea oamenilor” începută și înregistrată la fel de ”spontan” din clipurile în cauză, tind să stârnească în om nu doar o emoție copleșitoare, o ”trăire mistică” euforică, un amestec confuz între fiorul spaimei și exaltarea mândriei (că ești printre cei puțini vrednici de asemenea auziri și vederi). Dar mai strecoară în omul amețit de astăzi și gânduri eretice, hulitoare de Dumnezeu și de descoperirea Lui sfântă. Căci omul ajunge să creadă că îngerii sunt disponibili și audibili, așa, la un simplu clic. Or, Dumnezeu nu ne trimite mărturisitori îngeri, întrucât noi nu ascultăm nici de oamenii sfinți de lângă noi și nu ne sinchisim nici de a face cele omenești. Căci calea smereniei și a ascultării în ierarhia duhovnicească a Bisericii este singura poartă și cale deschisă spre mântuire, spre viața veșnică din Împărăția lui Dumnezeu.

De aceea, lăsându-se antrenat, mai întâi prin curiozitate (ia să văd, ce e cu mesajul ăsta cu subiectulIncredibil!!! Voci de îngeri la mănăstirea X …”, sau ”Creștinii cântă într-un mall dintr-o țară musulmană!”, sau altele asemenea) și apoi prin repetiție, creștinul se înfierbântă cu o stare emoțională ieșită din cumințenia și luciditatea ortodoxă autentică. Ce ușor aude azi un creștin internaut voci de îngeri, în vreme ce mii și poate milioane de pustnici sporiți nu s-au învrednicit niciodată de un asemenea priviegiu (de care au și fugit dealtfel)! E doar la un clic de ei! Aa, un clic plus o sugestie! Iar sugestia e încărcată de otrava minciunii și a mândriei… Dar emoția astfel stârnită și întreținută devine drog, duce la dependență, la așteptarea, căutarea și chiar provocarea unor alte și alte asemenea experiențe sau ”trăirisme” EMO pe care diavolul, expert în manipulare psihologică, nu va întârzia să i le ofere…

Evident că s-a dovedit apoi că înregistrarea audio cu pricina era o făcătură, o înregistrare distorsionată și grăbită pe alocuri a unei clasice cântări psaltice (interpretare a unui grec, știu și cine, dar nu are importanță), pe care un răufăcător a trimis-o, la sugestia diavolului care știa ce va mai circula printre creștini și-i va ameți, dar cine mai poate reface traiectoria inversă a lămuririi? Mai ales că 99,9 % dintre auditorii înfiorați cred(eau) că chiar au ascultat niște îngeri cântând…

Al doilea clip, care a stârnit și el emoții și manifestări entuziaste de genul ”CU ADEVARAT INNALTATOR, M-AU INUNDAT LACRIMILE DE BUCURIE ! SLAVIT SA FIE DOMNUL!”, ”Hristos a Înviat! Foarte emoţionant! Ceea ce ma impresionează continuu este bucuria sinceră şi curată pe care o văd radiind de pe feţele lor, plini de Fericire, extaziaţi…” s-a dovedit și el o făcătură, căci, departe de a fi o mărturisire pentru Hristos, este o reclamă la telefonia mobilă folosindu-se de vehicolul cântării în limbile arabă și greacă ”Hristos a înviat!”. Păi, deh, au prospectat băieții de la firma de publicitate cu multă atenție populația țintă și s-au folosit de ocazia și emoția Praznicului pentru a-și strecura mesajul comercial și propagandistic. Era interesant cum în această manifestare ”spontană”, cum începea cineva să cânte, hop!, intra direct în prim-plan, iar zgomotul de fond era atenuat teribil. Este, oricum, din punct de vedere tehnic profesionist făcut, dar scopul este cu totul altul decât vestirea lui Hristos: propaganda firmei de telefonie și, implicit, creșterea veniturilor ei. Or, nu numai că nu merge să-L folosești pe Hristos ca să-i faci propagandă lui mamona, dar tu, creștin, să aplauzi frenetic blasfemia asta mi se pare chiar apostazie! Totuși, naivii se extaziază văzând doar suprafața, nu și scopul, lucrurilor…

*

Alunecarea spre astfel de experiențe care stârnesc emoții și exaltări (individualiste, dar uneori în masă) ieșite din comun sunt semnul unei grave îmbolnăviri și chiar atrofieri a discernământului duhovnicesc – adevăratul sistem imunitar al omului credincios. Dacă ”stăm bine, cu frică, și luăm aminte” recunoaștem aceleași stări de exaltare EMO, aceeași emoție hipnotică și manipulatoare (alternează glumițe, citate ”serioase”, fiori de simpatie), în toate giumbușlucurile unor predicatori ”ortodocși” veniți de prin occidentul neoprotestant (plin de ”one man show”-meni specializați în spectacole de teatru ”comico-mistic”) să ne învețe ”ortodoxia lor” (vă mai amintiți de  K.K.?). Dar, ce să mai lungim vorba că avem și noi ”actorii” noștri…

Într-adevăr, pe fundalul unei deprimări populare întreținute și coborâte politic spre niveluri tot mai coborâte, când nu numai viitorul îndepărtat al lumii, ci și viitorul cel mai apropiat al fiecăruia devin tot mai nesigure, bucuriile fiind aproape sufocate de grija zilei de mâine, creștinul ortodox român, care greu mai găsește solidaritate și prietenie dezinteresate, este foarte ușor atras, ”mișcat” și antrenat apoi, de manifestările euforice ale feluriților emo- și e-mărturisitori care propagă pe viu sau pe virtual (internet) numere de iluzionism (personale sau plagiate de la alții) ca să-și facă fani și, de ce nu?, ucenici. De aceea a și fost păcălit după revoluție de atâția sectari autopropovăduitori…

Creștinismul ușor, larg, ieftin, cu compromisuri și ipocrizii, dar fără nevoințe și fără dogme, a ajuns, iată, datorită suportului EMO, mai răspândit în mentalitatea colectivă decât elementara cateheză și viață creștin-ortodoxe. Iar această epidemie EMO este temeiul confuziei stărilor duhovnicești cu stări emoționale euforice neduhovnicești, de unde și înșelarea mistică foarte extinsă. Nu mai zic de faptul că cei contaminați pierd și reperele dogmatice și morale curate ale credinței în Hristos. Epidemia EMO este noua formă de reeducare, de data aceasta având dimensiuni planetare…

Când am fost în America anul trecut, timp de două săptămâni, zilnic, observam (trecând 1-2 minute) pe n canale tv dedicate diferitelor secte și chiar congregații catolice, discursurile, mimica și gestica EMO ale ”predicatorilor”. Adesea mă gândeam: ”dacă l-ar vedea baba Rada de la țară pe nea ăsta, ar zice că-i nebun, văzând cum se scălâmbăie.”. Dar deh, ei aplică dictonul ”să-i fraierim pe fraieri” și reușesc să-i bage-n transa emoțională optimă, unde sugestia repetată îi teleghidează apoi ca pe roboți. Iar aceia aveau mai mult glume, povești și sofisme ieftine și diversiuni științifico-fantastice decât mărturisiri biblice despre Hristos…

Întrebarea pe care o punem acum este: Păi, dacă creștinul ortodox se lasă amețit și vrăjit emoțional de niște circari în prelegeri și clipuri (și prost regizate pe deasupra) unde nu sunt decât niște imagini și sunete, extaziindu-se aiurea, oare ce va face când marele maestru al hipnozei și sugestiei în masă, antihristul, și proorocii lui vor face semne, minuni și vindecări paranormale? Tare mă tem că îl va aplauda…

*

O altă variantă a bolii EMO este înregimentarea în câte-o ”galerie” virtuală (tendința naturală spre comuniunea Bisericii este deturnată spre aceste grupuri, ”bisericuțe” virtuale), care începe să zumzăie, să mârâie, să latre și să muște (prin mesaje, comentarii, emailuri) la comanda liderului. Subiectele sunt câteva numai, legate în special de propaganda și conspirația ”sistemului” și de prinderea și punerea la ”zidul infamiei” a trădătorilor ecumeniști sau securiști. O adevărată inchiziție virtuală… Evident că toți rezonează și cu vibrația emoțională și cu nivelul de cunoștințe (dogmatice și de cultură generală) și mai ales cu păruta viață duhovnicească în care principala lor virtute este e-mărturisirea și unde excelează tendințele rascolnice și critice față de orice ierarhie și autoritate duhovnicească și mai ales față de toți care nu ”vibrează” emoțional ca și ei. Unii dintre ei sunt chiar manipulați de-a dreptul, pe fondul neștiinței crase, dar alții, liderii, activiștii, sunt manipulanți notorii, scutiți de orice prezumție de nevinovăție. Mai ales când și profită (chiar financiar) de pe urma e-prietenilor și a e-discipolilor emoționați…

*

Altă formă a EMO-maladiei întreține unor creștini starea de însingurare, de ne-eclesialitate a părutei și confortabilei lor vieți duhovnicești, făcându-i să-și transfere multe din mișcările și energiile ființei departe de viața liturgică a Bisericii, în navigarea pe marea internetului, hrănindu-se nu doar cu clipuri și pps-uri drăguțele, emoționante până la lacrimi, unele cu iz creștin (sectar în general, care se încheie cu ”dă mai departe la prieteni și vei vedea că ți se va schimba viața!”), dar uneori și cu cuvinte tari ale Părinților, care, însă nefiind interpretate corect, sub povața ascultării de duhovnic și în lumina vieții litugice, devin taman pe dos aplicate și apoi promovate mai departe. Aici se observă lipsa relației de ucenicie duhovnicească și a vieții de pocăință și comuniune în Biserică. Din această cauză, neavând stabilitate duhovnicească și emoțională, mergând de unii singuri, aceștia sunt cei mai vulnerabili și sunt ușor de atras în fobii apocaliptice (că mâine e sfârșitul lumii, că vine un cutremur, că începe războiul, că ne-nghite gaura neagră produsă la acceleratorul de particule de la Geneva, că ne topește soarele cu exploziile lui, și taman deasupra noastră e gaura în stratul de ozon – fabulații care devin prioritare în mintea omului față de datoria rugăciunii și a faptelor bune).

*
Și totuși, văzând cum copiii și tinerii români sunt modelați după calapodul unui comportament extrovertit și sălbăticit, needucat emoțional și spiritual îndeajuns, crescuți cu mess-ul deschis tot timpul și învățați să se dedubleze în spatele avatarurilor și al pseudonimelor, ne punem câteva întrebări firești referitoare la viitorul lor: Oare ei vor mai ști ce înseamnă întâlnirea și vederea față către față? Cum vor mai experimenta rugăciunea și comuniunea în sânul Bisericii reale și vii? Cum vor fi preoții și predicile de mâine? … Nădăjduim și ne rugăm ca Dumnezeu să scoată secerători la secerișul Lui, chiar și dintre cei ce azi, în euforia emancipată a adolescenței, se declară din generația EMO (cu mai multe și mai agresive alte ispite, tulburări și răzvrătiri venite din ”lume”)

Așa că, fraților, să ne ferim din timp de epidemia EMO care va deveni în curând o pandemie, pe fondul căreia se vor afirma și mediatiza destui ”harismatici”, ”hristoși și prooroci mincinoși”, vaccinându-ne zilnic cu rugăciunea, cu citirea Sfintei Scripturi și dogmelor creștine (învățăturile Bisericii din scrierile Sfinților Părinți) – hotarele și normele vieții noastre, cu participarea la Sfintele Taine și slujbele bisericești, cu post și înfrânare, cu faptele bune ale iertării, milei și iubirii. Să ne creștem copiii cu înțelepciune și râvnă în ascultare de Dumnezeu și de Biserică.

Mântuitorul Hristos Însuși ne îndeamnă: ”Privegheaţi şi vă rugaţi, ca să nu intraţi în ispită.” (Matei 26, 41), iar Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan ne spune ”Iubiţilor, nu daţi crezare oricărui duh, ci cercaţi duhurile dacă sunt de la Dumnezeu, fiindcă mulţi prooroci mincinoşi au ieşit în lume.” (1 Ioan 4, 1).

Trezvia duhovnicească și discernamântul, așadar, trebuie să ni le dezvoltăm prin buna rânduială de viață cotidiană, prin curăția și frumusețea gândurilor, a cuvintelor și a faptelor, prin Spovedanie, sfat și ascultare de duhovnic, prin citirea Sfintei Scripturi, a Filocaliei și a Sfinților Părinți ai Bisericii. Având exemplul și mărturia lor netrecătoare și sigură, să ne umplem și noi sufletul nu cu euforii emoționale individualiste, ci cu cumințenia comuniunii Bisericii și cu seninătatea statornică a blândeții și a smereniei – adevăratele semne și manifestări ale odihnei și ale vieții Duhului Sfânt și Iubitor în om.

***********

A se vedea si:
- EPIDEMIA PIETISMULUI SI A CLIPURILOR “VIRALE”. Atentie la surogatele de traire ortodoxa!
precum si articolul, si comentariile de la :
-“In aceasta lume in care diavolul isi striga isteric chemarile…” DESPRE DISCRETIA SFINTENIEI SI TAINA VIE A SALASLUIRII DUHULUI SFANT

2 comentarii: