joi, 7 noiembrie 2013

Patru crestini condamnati in Iran la 80 de lovituri de bici, pentru vina de a fi consumat vin liturgic


Patru crestini iranieni au fost condamnati la 80 de lovituri de bici fiecare pentru vina de a fi baut vin de impartasanie in timpul unei ceremonii intr-o biserica si posesia unei antene de satelit.

In Iran, autoritatile desfasoara o campanie impotriva crestinilor care se aduna in asa numitele "biserici de acasa", cladiri si locatii neconventionale, pentru a scapa de opresiunea religioasa, scrie The Independent.

Cei patru, Behzad Taalipasand, Mehdi Reza Omidi, Mehdi Dadkakh si Amir Hatemi, au fost arestati in mijlocul unei astfel de ceremonii inaintea sarbatorii de Craciun din 2012. In cele din urma au fost condamnati pe 6 octombrie si li s-a dat o perioada de 10 zile pentru a face apel impotriva sentintei.

In Iran, minoritatea crestina numara 370.000 de membri si, in ciuda asigurarilor venite din partea presedintelui Hasan Rouhani ca opresiunea religioasa va inceta, un raport al Organizatiei Natiunilor Unite critica Iranul pentru politica continua de pedepsire a non-musulmanilor care incalca legile impuse de conducerea islamica.

Autorul raportului, Ahmed Shaheed, arata ca cel putin 20 de crestini erau in arest in luna iulie 2013. Protestantii, dintre care multi sunt recent convertiti la crestinism, sunt in mod special persecutati.

"Autoritatile continua sa oblige bisericile protestante autorizate sa nu le permita iranienilor de limba persana si a iranienilor care sunt nascuti musulmani sa participe la slujbele religioase, iar perchezitiile si inchiderea fortata a 'bisericilor de acasa' au loc in ritm sustinut", se spune in raport.

Shaheed arata ca, din 2010, mai mult de 300 de crestini au fost arestati, iar zeci de preoti si membri activi ai comunitati crestine au fost condamnati pentru infractiuni legate de activitatea lor, cum ar fi "organizarea de grupuri de rugaciune, prozelitism si participare la seminarii crestine in strainatate".


***

Pedeapsa de 80 de lovituri de bici a fost executata pentru doi crestini condamnati pentru vina de a fi "consumat bauturi alcolice" dupa ce au baut vinul din timpul unei liturghii protestante. Bezhad Taalipasand si Mehdi Dadkhan au primit 80 de lovituri de bici de o extrema violenta pe 30 octombrie. Conform surselor locale, un alt condamnat, Mehdi Reza Omidi a primit aceeasi pedeapsa pe 2 noiembrie, in timp ce nu stim inca data in care Amir Hatemi va trebui sa isi primeasca loviturile. 

Acuzatiile principale in instanta au fost "consumul de bauturi alcolice" si "posedarea unui receptor si a unei antene satelit". Dupa cum a raprotat Fides, intr-o nota a ONG-ului Christian Solidarity Worldwide (CSW), se evidentiaza faptul ca desi cei patru oameni dispuneau de 10 zile pentru a face apel impotriva sentintei din 20 octombrie, executarea pedepesei a avut loc cu o extrema rapiditate. Nu stim daca recursurile care au fost depuse in instanta au fost respinse sau nici macar nu au fost luate in considerare. 

Mervyn Thomas, director al CSW, delcara, intr-o nota trimisa catre Fides: "Acesti oameni au fost pedepsiti pur si simplu pentru ca au participat la un sacrament practicat de secole de catre crestini din lumea intreaga. Este vorba despre o violare teribila si nedreapta a dreptului de manifestare a propiei credinte prin culte si ritualuri. Iranul s-a angajat, aderand la Conventia internationala a drepturilor civice si politice, sa sustina libertatea religiei si crezul tuturor comunitatilor religioase. In plus, pedeapsa aplicata violeaza articolul 5 al Conventiei care interzice pedepsele inumane si degradante. Cerem guvernului iranian sa actioneze conform cu angajamentele sale internationale"

Traducere din articolul de pe site-ul Christianophobie: "Barbarie islamica: trei crestini primesc 80 de lovituri de bici in Iran"

***


Organizația Națiunilor Unite a făcut apel la guvernul iranian, în legătură cu sentința ce a avut un răspândit ecou, împotriva a patru creștini, pentru folosirea vinului, cerându-i să înceteze persecutarea pe teritoriul său a minorităților religioase, transmite portalul Linga.

În acest fel, pe 6 octombrie ale acestui an, s-a dat sentința în privința cazului în care erau implicați cei patru creștini iranieni, reținuți dintr-o biserică în timpul liturghiei și suspectați de consumul de alcool. Sentința aprobată a însărcinat penitenciarul de stat cu executarea unei pedepse constând în câte 80 de lovituri pentru fiecare condamnat.

Reacția ONU la acest caz larg dezbătut a constat într-un raport al militantului pentru drepturile omului, Ahmad Shaheed, în care acesta accentuează situația critică din republica musulmană. În viziunea internaționalului activist, chiar și acum creștinii din Iran au parte de opresiuni cauzate de măsurile radicale luate împotriva lor, în ciuda asigurărilor pre-electorale făcute de președintele Hassan Rouhani de a stabiliza rapid cadrul confesional și de a îmbunătăți situația minorităților religioase.

Shaheed a mai spus că principala țintă a aparatului de stat sunt grupurile misionare care propovăduiesc evanghelia și sprijină creștinii în încercarea lor de a săvârși slujbe în secret.

Potrivit datelor Departamentului de Stat din SUA, în ultimii ani, numărul creștinilor din Iran a ajuns la cifra de 370 000.

În ciuda acestor cifre, conform ONU, Iranul duce un război împotriva creștinismului și a creștinilor, persecutând jurnaliștii și politicienii care le sunt loiali, privându-i de îngrijire medicală (exemplul pastorului Saeed Abedini) și condamnând la moarte foști musulmani, convertiți la credința în Hristos. Închizând cu forța biserici, interzicând creștinilor să săvârșească slujbe în limba maternă, după spusele lui Shaeed, autoritățile sunt de facto urmând sentimentelor figurilor religioase iraniene care văd în creștinism doar o amenințare față de majoritatea musulmană a țării.

La rândul său, guvernul iranian a criticat raportul ONU, numindu-l unilateral și părtinitor. Și presa iraniană a răspuns documentului realizat de Ahmad Shaheed, acuzându-l de folosirea idealurilor occidentale precum standardul lumii universale.

Între anii 2010-2013, autoritățile iraniene au reținut deja în jur la 300 de creștini și condamnat zeci de preoți și slujitori ai Bisericii pentru crime împotriva securității naționale. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu