miercuri, 17 decembrie 2014

Deschiderea unei secții de Studii Islamice in cadrul Facultății de Teologie a Universității Aristotel din Salonic a provocat proteste ale călugărilor athoniti


Deschiderea unei secții de Studii Islamice în cadrul Facultății de Teologie a Universității Aristotel din Salonic a provocat proteste ale mai multor călugări din Muntele Athos. Starețul mănăstirii de Cutlumuș, Arhimandritul Christodoulos, și-a exprimat temerile că secția numita studii devine "mai devreme sau mai târziu un cămin al fanatismului islamic". 
"Nu trebuie să alunecăm în intoleranță religioasă", a declarat starețul, dar "în același timp, trebuie să fim mai puțin naivi în relațiile noastre cu liderii altor religii și ideologii. Cu atât mai mult cu cât trăim într-o perioadă în care statul nu garantează apărarea identității spirituale a țării noastre"
La rândul său, comunitatea Mănăstirii Filoteu califica inițiativa autorităților elene, în legătură cu deschiderea secțiunii, [ca fiind]:
"inacceptabilă, ilegală, trădătoare fata de Ortodoxie și Patrie, criminală cu privire la oameni".
Comunitatea Mănăstirii Karakalou a primit vestea "cu uimire și consternare  (...)".
"Facultatea de Teologie a fost creată ca un centru exclusiv ortodox ... Ce are în comun lumina și întunericul, adevărul și eroarea? Cum putem în aceeași facultate sa învățăm Sfânta Evanghelie și Coranul?" 
Călugării de la [Manastirea] Karakalou consideră că astfel de decizii ale statului,
"duc la alterarea sentiment religios, la pierderea identității culturale și naționale". 
În încheierea mesajului lor, călugării de la [Manastirea] Karakalou subliniază că inițiativa statului este în mod particular nepotrivită în condițiile actuale, în timp ce 
"frații noștri creștini din Siria și din alte țări ale Orientului se confruntă cu o persecuție violentă din partea islamiștilor". 
Dicheiul [superiorul/șeful] Schitului Sfântului Andrei, Arhimandritul Efrem, precum și un număr de eremiți athoniți, de asemenea, s-au pronunțat împotriva deschiderii secțiunii de studii islamice la Facultatea de Teologie din Salonic. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu