marți, 9 iunie 2015

Festivalul „Din dragoste pentru frumos“, editia a V-a, la Paris şi Bruxelles (update)



Basilica: Festivalul „Din dragoste pentru frumos“, la Paris şi Bruxelles


Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale a organizat, în perioada 14-17 mai 2015, o nouă ediţie a Festivalului „Din dragoste pentru frumos“, un eveniment de artă, cultură şi teologie care a devenit o frumoasă tradiţie în viaţa diasporei româneşti. În acest an, evenimentele din cadrul festivalului s-au desfăşurat în două capitale occidentale, Paris (Franţa) şi Bruxelles (Belgia), informează Ziarul Lumina.

Festivalul „Din dragoste pentru frumos“, care a debutat în anul 2011, este o chemare către frumos pentru credincioşii din diaspora românească. În acest an, festivalul de artă, cultură şi teologie, dedicat Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi, s-a desfăşurat în mai multe locuri din oraşele Paris şi Bruxelles, unde s-au organizat conferinţe, concerte, expoziţii, piese de teatru, proiecţii de film şi imagini, seri de poezie şi lansări de carte, iar pe lista invitaţilor s-au aflat personalităţi din ţară şi străinătate, precum Gheorghe Zamfir, Grigore Leşe, academicianul Eugen Simion, actriţa Maria Ploae, regizorul, scenaristul şi producătorul Nicolae Mărgineanu, etnomuzicologul Costin Moisil, teologul şi antropologul Costion Nicolescu, actorul basarabean Vasile Butnaru, artistul plastic Silvia Radu, pictoriţa Miliţa Sion.

Unul dintre evenimentele mult aşteptate de către participanţi a fost conferinţa actorilor Jonathan Jackson şi Elisa Jackson, care s-au convertit la Ortodoxie. „Ambii Îl mărturisesc pe Hristos prin simplitatea vieţii lor, prin cuvintele frumoase, de aceea şi festivalul de anul acesta are rolul să-i facă pe oameni să se întâlnească aşa cum sunt ei, fără pretenţia de a arăta altceva decât sunt, şi să aducă fiecare dintre ei talentul pe care să-l pună în faţa celuilalt şi să-l discutăm dimpreună cu ceilalţi, care au talanţii lor. Acest actor, Jonathan Jackson, care are un limbaj de apostol, ceea ce este surprinzător la un american pe care l-ai văzut într-un serial televizat, a venit din depărtata Americă, unde Ortodoxia are rădăcini adânci, ca să-şi pună dragostea în slujirea Frumosului, în slujirea lui Hristos. Festivalul «Din dragoste pentru frumos» este o invitaţie, nu o realizare statică, ci ceva dinamic, iar misiunea Bisericii este aceea de a-l creşte şi de a-l zidi pe om. Omul zideşte Biserica, iar Biserica îl zideşte pe om. Aceasta este misiunea Bisericii de a fi în lume, de a-l lua pe om de unde este şi de a-l duce către Dumnezeu, ca într-o construcţie în care fiecare om este o cărămidă ce se pune una lângă cealaltă pentru a se înălţa către Dumnezeu“, a declarat pentru Radio TRINITAS pr. Emilian Marinescu, consilier cultural al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale.

***

Din dragoste pentru frumos - Paris




Din dragoste pentru frumos - Bruxelles




IPS Iosif: Frumosul, ne dam seama, ca a fost la el acasa. Fie ca a fost vorba de oameni de cultura, de artisti, sau de teologii, toti au incercat sa ne convinga - si au reusit - ca frumosul nu poate sa fie rupt de Dumnezeu, de vesnicie. Daca frumosul este rupt de vesnicie nu mai este frumos, este perisabil. Si tot ceea ce este perisabil nu poate fi frumos, este un frumos trecator. Ori, Dumnezeu ne-a obisnuit pe noi cu un frumos netrecator, si acest frumos netrecator este fiecare om in parte, fiecare fiinta umana este un frumos netrecator in Dumnezeu, cu Dumnezeu. Creatia intreaga, lumea pe care Dumnezeu ne-a dat-o este frumoasa prin omul care cauta, care vede si care transfigureaza frumusetea lumii intr-o frumusete  vesnica.


 ***

"Gradina cu Ingeri" a artistei Silvia Radu, la Bruxelles



"[Silvia Radu] nu vrea niciodată ca opera să fie încheiată. E o deschidere în care nu se joacă cu virtuozisme ale unei opriri, conventionale, într-un punct - de unde s-ar fi putut continua și de unde ea n-a vrut să se meargă - dar este un fel de ascultare a sinelui său care răspunde unei asemenea vaste înțelepciuni". (acad. Dan Hăulică)

"Ingerii aceștia vestesc Uniunii Europene un lucru foarte important: este momentul să-și pună pe steagul ei Crucea lui Hristos". (Silvia Radu)

***

Când horesc, ma împac cu Lumea! - Grigore Leșe la Bruxelles (reportaj Universul Credinței, TVR)


Grigore Lese:

* Cu cat horesc cand horesc, ma-mpac cu lumea. 

* Stii de ce am venit aicea? Am venit aicea sa le spui o poveste scurta. Ca omul se duce in lume, poate umbla pe unde vre, da' un singur lucru trebuie sa stie: sa nu uite sa se intoarca de unde o plecat.  Ca oamenii pleaca in lume, se lumineaza, se duc la scoli, fac studii in Europa. Pe toate continentele umbla oamenii, dar vine o zi cand trebuie sa te intorci la radacina, ca trebuie sa ai radacina, ca d-aceea tiisi. Cand ai mai multe radacini, unele dintre ele se si usuca si atunci trebuie sa te duci la radacina ta. Oamenii au experienta acuma, nu mai suntem nici noi in Uniunea Europeana, in neamul acesta european. Ne-am acomodat, oamenii cam stiu, asa. Umblat in stanga, in dreapta. Acuma s-o ieie catre dreapta, ca dreapta-i duce catre drumul cel bun. Ca zic niste vorbe din Maramures: "drumu-i lung, pe el ma duc, capatul nu i-l ajung. De-as ajunge capatu', dau-a-si mana cu doru' ".  

* Acuma vreau sa va horesc cum horesc oamenii. Dar, de data asta ma duc in fata, fara microfon, ca microfonul asta ii preten cu dracu'. Imi schimba.... Aicea s-aude bine. Sunt momente pe care le pot canta aici, si sunt momente pe care le pot canta acolo. Ei, cand te duci acolo, trebuie sa ai un singur lucru la tine. Glasul! Asta [microfonul, n.n.] face voce! Eu ma duc acolo sa v-aud si va horesc cum horeste strabunica me, cum horeste mama. Si mama o zis asa: "Ba, Grigore, cand te-ai insurat eu nu am putut da tie nu stiu ce, ca n-am avut ce sa-ti dau, dar macar ti-am dat un singur lucru", "Ce mi-ai dat mama?", "Ma, ti-am dat glasu'. Atata am avut". Acuma vin in fata. Da omul cand horeste, ori sta jos, ori sta in picioare. Nu canta mergand. Fluiera. Nu face regizari. Ori, sta ca o stana de piatra. Cum putem noi arata ca suntem din Carpati? Stand asa [drepti n.n.].  

* Dorul lor este acasa. Acolo ii asteapta biserica mica: familia. Si cand sunt in familie, in lantul acesta al dragostei, toate eforturile noastre a artistilor, cati or fost aicea, scriitori - au povestit despre Romania - ne-am aratat unul la celalalt si toate ieste duc undeva. Io zic c-o sosit momentu' sa ne recalibram in Uniunea Europeana, da' sa nu uitam de unde am plecat! Asa ca Doamne, ajuta!  

* Doamne! Manduru-i a fi om! Va multumesc!        

Sorin Dumitrescu: 
* "Grigore Lese este primul care rebranseaza cantecul taranesc la adevarata lui sursa. Tot ce canta are solemnitatea soborniceasca a credintei imbisericite." 
* "Cantarea lui Lese este straveche si invatata cat Biserica. Nu este nici folclorica, nici etno, nici populara, nici sacrala; este de sorginte liturgica, imparateasca si vizibil religioasa
* Rostul lui Lese este simplu: sa aminteasca pe viu romanilor cum se canta romaneste. In fata navalirilor kitsch sta singur, vrednic si neverosimil".  


*
Filmele au fost realizate cu prilejul celei de a V-a ediții a
Festivalului "Din dragoste pentru Frumos",
(Paris și Bruxelles, 14-17 mai 2015).

TVR 1/ Universul Credinței/ 7.06.2015
Camera: Ciprian Nita
Editor imagine: Bogdan Pirlea
Director de imagine: Ion Cristodulo
Redactor: Rafael Udriște 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu