miercuri, 6 aprilie 2016

In timp ce la București se vrea o mega-moschee, la Paris s-a înălțat crucea ortodoxă pe cupola catedralei ruse, "Sfânta Treime" și s-a inaugurat strada „Sfânta Maria Skobțova"


 Sâmbătă, 19 martie, în centrul Parisului, pe quai Branly, nu departe de Turnul Eiffel, a fost pusă cea mai mare cupolă a catedralei ruse "Sfânta Treime" și crucea ortodoxă de deasupra ei, în prezenta a numeroase personalități precum secretarul de Stat, Jean-Marie Le Guen, vicepremierul Rusiei, Serghei Prikhodko, ambasadorul Rusiei în Franta, Alexandre Orlov, arhitectul ansamblului cultural Jean-Michel Wilmotte, directorul general al Bouygues, Bernard Mounier, IPS Nestor de Chersonese, PS  Mihail de Geneva și PS Marc din Mitropolia Ortodoxă Română pentru Europa Occidentală și Meridională.

Obținând acordul Patriarhului Kiril și răspunzând exigentelor primăriei din Paris, proiectul arhitectului Jean-Michel Wilmotte a fost în cele din urmă reținut, iar, pe 17 ianuarie 2014, s-a încheiat un contract cu întreprinderea franceza "Bouygues Batiment"  pentru realizarea construcției, în timp ce lucrările de amenajare ale interiorului vor fi încredințate unei întreprinderi din Saint-Petersbourg. 


Proiectul pentru cei 5000m² este prevazut pentru:
  • o biserica ortodoxa cu cinci cupole, 
  • un centru parohial (clădirea Rapp) cu un auditoriu de 200 de persoane, birouri și apartamente mobilate, 
  • un centru cultural, Branly, destinat întâlnirilor și evenimentelor franco-ruse, având o librărie și săli de expoziție  și
  • o școală primară bilingva (clădirea Universitate) cu săli de clasa și ateliere, cabinet medical, bucătărie cu sală de mese, apartamente și o gradină.



Catedrala înaltă de 37 de metri este vizibilă de departe, deși a fost impusă o înălțime limită, având în vedere proximitatea cu Turnul Eiffel și fiind în centrul Parisului. Este construită în piatră de Bourgogne, la fel ca Palatul Trocadero, catedrala Notre Dame sau soclul Turnului Eiffel. Cupola centrală înaltă de 12m și având un diametru de 11m, fiind confecționată dintr-un material compozit ce are caracteristica de a fi mai lejer și totodată mai solid, cântărește 8 tone în loc de 40. Cele cinci cruci care sunt puse deasupra cupolelor au fost fabricate în Rusia, în orașul Trekhgorny, în regiunea Tcheliabinsk. Cupolele sunt aurite cu foite de aur de 8x8 cm, fiind necesare în total 90 de mii. De departe se poate vedea efectul tratamentului de matifiere a acestor foite de aur.

Secretarul de Stat, Jean-Marie Le Guen a remarcat ca talentul arhitecților a permis de a unifica în Centrul Rus, cea mai buna tradiție a culturii ruse și "pariziene".

"Paris a fost întotdeauna în inima rușilor si de acum Rusia se găsește în centrul Parisului" a declarat, în încheierea discursului său, Seghei Prikhodko, vice-prim ministrul rus venit special de la Moscova pentru acest eveniment. El a confirmat, de asemenea, ca centrul va fi din punct de vedere administrativ atașat ambasadei Rusiei în Franța, ceea ce semnifică efectiv că este o bucată din pământul rusesc la Paris. Cu toate acestea accesul în acest centru va fi deschis fără restricții.

VIDEO





 FOTO




LEGATURI:


***

In Paris s-a inaugurat strada „Sfânta Maria Skobțova"



Joi, 31 martie, ziua pomenirii trecerii la cele veșnice a Sfintei Maria Skobțova - 31 martie 1945 - și cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la nașterea sa, a avut loc o ceremonie oficiala pentru inaugurarea străzii "Sfânta Maria Skobțova". Aceasta strada, creata recent, este situata la nivelul str. Lourmel, nr. 84, în arondismentul al 15 din Paris, aproape de locul unde a stat Maica Maria, pe str. Lourmel, nr. 77.
 



Sfânta Maria Skobțova
Str. Sfânta Maria Skobțova
str. Lourmel
Capela, str. Lourmel

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu