joi, 30 iunie 2016

Jurnal special despre Sinodul Ortodox la KTOTV. Care este privirea Papei Francisc asupra Sinodul din Creta?

Jurnal special despre Sinodul Ortodox la KTOTV



Min 5.20:

Reporter: 4 Biserici nu au participat la acest Sinod, marea absentă fiind Biserica Ortodoxă Rusă. Atunci, cum va primi ea concluziile Sinodului? Ei, bine, am pus întrebarea ieromonahului Alexandre Siniakov, rector al seminarului rus în Franța.

Ierom. Alexandre Siniakov, rector al seminarului rus în Franța: Cred ca deciziile Sinodului nu vor pune probleme, în măsura în care acestea nu aduc nimic nou și nimic excepțional. Adică, această inițiativă în Creta a confirmat într-o anume maniera le status quo în Biserica Ortodoxă pentru că asupra niciunei teme care a fost abordate nu s-a adus nimic nou. Ceea ce ar fi bine, este ca acest Sinod să se reunească în mod regulat, pentru ca toate Bisericile să aibă curajul de a participa, în ciuda diferitelor probleme dintre ele și ca Sinodul să aibă îndrăzneala de a aborda toate problemele care sunt necesare.     

Reporter: In ciuda absentei celor 4 Biserici, cele 10 prezente au adoptat în unanimitate cele 6 texte supuse votului, cum a dorit Patriarhul Constantinopolului, primatul de onoare al Bisericii Ortodoxe. Si, chestiunea ecumenismului a fost cea mai dezbătută, înainte de a  fi aprobata sâmbătă [25 iunie 2016 n.n.], la sfârșitul zilei. Un pas în plus deci, în relațiile dintre Bisericile Ortodoxe și celelalte Biserici creștine.  



Charles-François Brejon(CFB): In sala de lucrări a Academiei Ortodoxe din Creta, textul despre ecumenism tocmai a fost adoptat, nu fără dezbateri. O chestiune particulară a fost discutată: trebuie să recunoaștem creștinii non-ortodocși ca Biserică? 

Mitropolitul Hrisostom de Messina, membru al delegației Bisericii Ortodoxe din Grecia: Este adevărat că Biserica Greacă Ortodoxă a fost un pic cam dură. Nu vrem să acceptam cuvântul, titlul de "Biserică" pentru ceilalți. Dar, acum am ajuns la o soluție asupra expresiei, că: este o relație între Biserica Ortodoxă și celelalte Biserici și Comunități creștine heterodoxe.

CFB: Intre cei care nu vroiau să audă de această recunoaștere a termenului de "Biserică" și cei care, din contră, doreau o recunoaștere deplină, un consensus a fost găsit. Cardinalul Kurt Koch se bucură pentru aceasta, mai ales după polemicile din acestă săptămână cu privire la neparticiparea la Sinod a 4 Biserici Autocefale.

Cardinalul Kurt Koch, președintele pontifical pentru promovarea unității creștinilor: Sunt foarte fericit că Patriarhul Ecumenic a spus: "nu, noi trebuie să slujim acest Sinod, chiar dacă câteva Biserici nu sunt prezente, pentru că este posibil să aprofundam diferitele viziuni și să găsim o viziune comună. Aceasta va ajuta mult la dialogul nostru".   

CFB: O viziune comună care începe cu primirea[deciziilor adoptate n.n.] de către credincioșii ortodocși din lumea întreagă, și, bineînțeles a celor 4 Biserici absente. Si, dacă Patriarhia Antiohiei este deschisă dialogului ecumenic, Bisericile Bulgariei, Georgiei și Rusiei rămân neîncrezătoare. Textul amintește, totuși, de responsabilitatea fiecărei Biserici de a participa la dialogul ecumenic. 

Pr. Patriciu Vlaicu, consilier al Patriarhiei Romane la Sinodul panortodox: ln realitate, nu este nimic nou, dar toată lumea a subliniat că nu putem să nu fim în legătură într-o societate care este secularizată și care încearcă să ne secularizeze. Trebuie ca credincioșii, comunitățile, Bisericile, chiar și cele care sunt reticente, să își dea seama că dialogul nu este o opțiune, este o datorie, și că nu este ceva de natură teoretică. Pentru că dacă dialogul este doar ceva pentru a se întâlni din timp în timp și a face poze, nu este nevoie [de asta].

CFB: Cum vrea tradiția, Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului va trimite o delegație la Roma, în această miercuri, pentru a sărbători sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Reporter: Mesajul Sinodului subliniază importanța evanghelizării în lumea contemporană și atenția față de tineri. Pentru Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale, ei bine, acest text deschide noi orizonturi.

IPS Iosif: Vorbesc despre ceea ce trăiesc eu însumi. Deci, sunt Mitropolit într-o parte a Europei, unde avem 3 milioane de credincioși dispersați în 700 de comunități. Toți copiii care vin pe lume în aceste familii - din care, cea mai mare parte sunt familii tinere-, au nevoie de Biserică. Ei vin la biserică, copiii sunt botezați. Avem câteva sute sau mii de copii care sunt botezați de vreo zece ani. Si, ce vom face cu acești copii, cum să le transmitem Evanghelia, pentru că ei au o altă maniera de a vedea lumea, prin virtual. Deci, a ii face să trăiască aici și acum taina întrupării lui Hristos, taina morții și a învierii Lui, ne privește în viata noastră prin fapte bune, prin dragostea fată de aproapele. Deci, iată noua evanghelizare. Începem să reflectam asupra unor subiecte și vom continua să reflectam fiecare din locul său și probabil pentru un alt Sinod panortodox.   

Reporter: Iată, un nou Sinod poate să aibă loc peste câțiva ani, pentru că printre deciziile Sinodului a fost luată și aceea de a convoca un Sinod, de acest tip la fiecare 7 sau 10 ani.  Deci, de urmărit!

O privire ludică a Papei fată de Sinodul Ortodox




Întors din voiajul său din Armenia, Papa Francisc a ținut o conferință de presă, în care a fost întrebat (începând cu min. 18.52 în video de mai sus):

Alexey Bukalov ITAR-TASS: Ce privire aveți asupra Sinodului Panortodox?

Papa Francisc: O privire pozitivă. Un pas înainte a fost făcut. Nu 100%, dar un pas înainte. Lucrurile invocate între ghilimele [referire la termenul de "Biserici" pentru alte credințe și confesiuni  n.n.] sunt sincere [din partea lor]. Este vorba de lucruri care pot fi reglate în timp. Ele însele, cele 4 [Biserici] care nu s-au dus [la Sinodul din Creta n.n.] voiau sa o facă puțin mai târziu. Dar, cred ca primul pas se face cum se poate. Precum copiii, care fac primii lor pași.  Mai întâi, ii fac precum pisica și pe urma fac pași. Eu sunt mulțumit. Au vorbit despre multe lucruri. Cred că rezultatul este pozitiv. Doar faptul că aceste Biserici autocefale s-au reunit în numele Ortodoxiei, pentru a se privi în fată, pentru a se ruga împreună, pentru a vorbi și pentru a face câteva glume, toate aceste sunt foarte pozitive. Ii mulțumesc Domnului. Data viitoare, vor fi mai numeroși. Dumnezeu sa binecuvinteze! 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu