miercuri, 15 iunie 2016

Patriarhul Ecumenic ajuns in Creta declara: "decizia celor care nu vor participa la Sinod îi va împovăra pe ei înşişi". Comunicatul oficial al Bisericii Ortodoxe Sârbe cu privire la participarea sa la Sinod.


Basilica: Patriarhul Ecumenic a ajuns în Creta. Biserica Serbiei participă la Sinod


Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, împreună cu delegaţia Patriarhiei Constantinopolului a ajuns astăzi, în jurul orei 13.30 p.m. pe aeroportul din Chania, Creta, anunţă neakriti.gr.

Sanctitatea Sa a ţinut un scurt discurs chiar pe pista aeroportului internaţional Ioannis Daskalogiannis, spunând că decizia celor care nu vor participa la Sinod îi va împovăra pe ei înşişi.


Câteva minute după aceasta, s-a anunţat faptul că Biserica Ortodoxă a Serbiei va participa la lucrările Sfântului şi Marelui Sinod, împreună cu Întâistătătorul ei, Patriarhul Irineu. Mitropolitul Amfilohie de Muntenegru, care se află deja în Creta, l-a anunţat pe Arhiepiscopul Cretei Irineu că sosirea delegaţiei sârbe va avea loc mâine, 16 iunie 2016.



*** 


Comunicat al Bisericii Ortodoxe Sârbe cu privire la participarea la Sinod

(nr. 840)

Cu dragoste frățească, în mod responsabil și cu nădejde, pregătindu-se pentru venirea la Sfântul și Marele Sinod, care va avea loc, Dumnezeu voind, la Academia Ortodoxă din Creta, între 17 și 26 iunie 2016, Sfântul Sinod [al Bisericii Ortodoxe Sârbe n.n.], în cadrul reuniunii sale extinse din 15 iunie 2016, convocat la Patriarhia Sârbă din Belgrad, având în vedere situația creată în urma reuniunii ordinare a Adunării Episcopilor Bisericii Sârbe, a hotărât următoarele

Pe de o parte, conștientă de mărimea și importanța Sinodului, Biserica noastră dorește să își aducă contribuția într-un spirit constructiv eclezial, astfel încât acest Mare și Sfânt Sinod  să îndeplinească condițiile și măsurile adevăratelor Sinoade din  istoria Bisericii Ortodoxe și astfel sa își justifice titlul acestuia. 

Pe de alta parte, Biserica noastră cere ca problemele și chestiunile puse nu numai de către Biserica Ortodoxă Sârbă, ci de asemenea de către toate celelalte Sfinte Biserici care au anulat participarea lor la Sinod, să fie discutate în acest Sinod

În acest scop, Sfântul și Marele Sinod, trebuie să dureze până când sunt discutate toate problemele, și nu ar trebui să fie prizonieri Regulamentelor scrise și stabilite în prealabil. Nu va fi, decât dacă vom ajunge la un deplin consens, că acest Sinod va putea fi considerat ca Mare și Sfânt Sinod. 

În cele din urmă, Biserica noastră insistă asupra faptului că această întâlnire de pe insula Creta să fie  începutul unui proces sinodal, și că chestiunile puse să fie discutate în cadrul ședinței sale în spiritul tradițional al sobornicității Bisericii lui Hristos.

Dacă Bisericile prezente la Sinod, și în frunte cu Patriarhul Ecumenic, persistă să considere că Bisericile absente boicotează fără motiv valabil lucrările Sinodului și dacă ele refuză să ia în considerare chestiunile, problemele și dezacordurile [lor n.n.], reprezentanții Bisericii Ortodoxe Sârbe vor fi, din păcate, obligați să părăsească Sinodul și așa să se alăture Bisericilor absente. 

Aceasta nu este o amenințare și nici un șantaj, ci o punere în aplicare coerentă a poziției și a hotărârii Adunării Episcopilor Ortodocși ai Bisericii Sârbe din 7 iunie. 

Într-un spirit de responsabilitate eclezială și pastorală, vom prezenta pozițiile noastre cu speranța în acțiunea sfințitoare a Duhului Sfânt. 

Traducere Roman Ortodox în Franța, după Orthodoxie.com, Déclaration de l’Église orthodoxe serbe du 15 juin au sujet du grand et saint Concile


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu