miercuri, 3 august 2016

Actualizare. Dezmințire athonită legată de Sinodul din Creta și de o presupusă intervenție a armatei in Sfântul Munte. Cum se vădește că o critică, o judecată este de la Dumnezeu?

[...]Într-un foarte scurt timp au ajuns la cunoștința noastră o mulțime de poziții îngrijorătoare legate de Sinodul care a avut loc de curând în Creta, unele din aceste poziții fiind puse pe seama Sfântului Munte sau a sfinților legați de acesta.

Trebuie să facem foarte clar de la început că poziția oficială a Sfântului Munte Athos se manifestă numai prin comunicate oficiale, pe canale oficiale, a Sfintei Chinotite, în urma sinaxelor (consfătuirilor) acesteia.

Ținem să facem această precizare pe care o socoteam evidentă, datorită faptului că face vâlvă zvonul conform căruia „Sfântul Munte nu primește Sinodul din Creta”. Această știre este falsă. Există într-adevăr în Sfântul Munte monahi singulari sau chiar mici grupuri nestatornice formate în general din monahi cu tendințe vădit anarhiste care, din cauza acestor tendințe au plecat sau au fost expulzați de la așezămintele monahale unde sălășluiau (mănăstiri, schituri, chilii). Aceste elemente își arogă titulatura de „Părinții din Sfântul Munte” încercând astfel să ducă în înșelare sufletele nevinovate iubitoare de Hristos. Nu trebuie ascultați pentru că ascultarea acestora îi va vătăma și pe cei care pleacă urechea și pe monahii respectivi prin validarea drumului greșit pe care se află.

Poziția oficială a Sfântului Munte Athos în privința Sinodului din Creta rămâne, până la noi documente, documentul promulgat de Sfânta Chinotită înainte de lucrările sinodului în care expune amendamentele de rigoare relativ la documentele pregătitoare pentru lucrările sinodului.

Deci, până la noi documente, Sfântul Munte primește hotărârile sinodului, urmărind cu atenție și răspunzând în privat, încercând să diortosească cu dragoste și discreție anumite probleme legate de acest sinod începând de la procedurile de desfășurare și până la anumite puncte din hotărârile acestuia. Dacă va fi nevoie să răspundem public, o vom face.

Mult mai grav este însă lucrul că anumite puncte discutabile legate de acest sinod sunt folosite într-un mod cu totul și cu totul exagerat sau complet fals pentru a genera schisme, destabilizări și panică în Biserica lui Hristos.

Suntem total împotriva acestor tendințe anarhice fără discernământ care nu își au locul nici ca mod și nici ca scop, având conștiința că, cu ajutorul și darul Maicii Domnului și rugăciunile voastre, Sfântul Munte nu suferă deocamdată de un entuziasm nelalocul lui în nicio direcție. De asemenea, poate că ar fi bine să precizăm cu smerenie că părinții din conducerea duhovnicească a Sfântului Munte au o imagine clară a situației atât din punct de vedere informațional cât și duhovnicesc.

În acest context, dorim să afirmăm sprijinul nostru duhovnicesc plin de dragoste, dar și de trezvie către toți întâi-stătătorii bisericilor ortodoxe și socotim total nepotrivit orice război anarhic dus împotriva persoanei acestora sau împotriva oricărei biserici locale. Sprijinim și încurajăm de asemenea orice dialog, orice critică constructivă făcută cu dragoste, în pace și bună cuviință venită din partea turmei de Dumnezeu iubitoare pe care o îndemnăm să-și ia în serios menirea de creștin, să se lupte pentru înduhovnicirea sa și se roage pentru înduhovnicirea și unitatea tuturor. Nu uitați că sunteți într-un război informațional feroce și cei care poartă acest război sunt în afara și împotriva Bisericii și nu într-insa.

Poate că ar fi bine să menționăm aici, ca smerit sfat duhovnicesc, că o critică, o judecată se vădește a fi de la Dumnezeu dacă:

1. Aceasta conține roadele Duhului Sfânt. Adică este făcută cu dragoste, bucurie, pace, îndelungă răbdare, bunătate, înfrânare și are un duh care face bine, nu un duh rău, amar, zdrobitor, violent.
2. Judecata, critica se adresează faptelor, cuvintelor, învățăturilor iar nu persoanelor. Nu putem judeca persoana, după cum ne învață toată tradiția Bisericii. Atacul la persoană nu este de la Dumnezeu, mai ales dacă este însoțit de osândiri și categorisiri ca „eretic” relativ la o persoană înainte ca acea persoană (învățătură) să fie condamnată în sinod. Omul lui Dumnezeu va căuta să nu se pomenească nume să nu vădească persoane în clipa în care judecă, în clipa în care critică o poziție. Omul este chipul lui Dumnezeu și nu poate fi judecat.

3. Este făcută cu înțelepciune. O crititcă este de la Dumnezeu, izvorul a toată înțelepciunea, dacă este alcătuită temenic, documentat, după mult sfat cu alte persoane duhovnicești. O înșirurire de categorisiri la adresa unei persoane, eveniment sau învățături fără nici un fel de argumentație nu arată duhul lui Dumnezeu, dimpotrivă.

Faceți totul pentru a vă uni cu Hristos și între voi.

De asemenea, în același context am dori să semnalăm iubiților noștri în Hristos cazul unui „vis” cu „Sfântul Paisie Aghioritul”, chiar dacă blogul care a originat articolul referitor la „vis” l-a șters.

Fraților, Biserica lui Hristos nu se ghidează după vise mai ales în cazul în care acestea apar din surse anonime pe internet și în care „Sfântul Paisie Aghioritul” îndeamnă „Cu toate forțele împotriva Sinodului tâlhăresc din Creta” (!). Datorită faptului că obștea noastră l-a cunoscut foarte îndeaproape pe o durată lungă de timp pe Sfântul Paisie în perioada când ne aflam la Cutlumuș, iar acesta la Panaguda dimpreună cu alți ucenici foarte apropiați ai Sfântului cu care avem relații duhovnicești foarte apropiate (vezi http://asceticexperience.com/portfolio/feast-saint-paisios-held-disciples-photo-report/) putem da mărturie că această „vedenie” este lucrare diavolească. Nu-i dați crezare.

Iubiților, să fim copii cu păcatul nu cu mintea.

Cu mult drag în Hristos,

Părintele Varnava, Protosul Sf. Munte Athos, de la Vatoped
Circulă știrea cum că monahii aghioriți ar fi cerut intervenția armatei în Sfântul Munte: http://adevarul.ro/locale/focsani/pelerini-romani-martori-masurile-securitate-precedent-muntele-athos-calugarii-cerut-protectia-armatei-criza-turcia-1_5798bf0e5ab6550cb83f875a/index.html (preluată și de alte pagini de web, inclusiv ortodoxe). Acest lucru nu este adevărat. Cu atât mai puțin faptul că soldații ar fi „urmat să ia în pază cele 20 de mănăstiri”. Nu învinuim nici un site, nici măcar „adevărul.ro” care este originatorul acestei știri, însă rugăm a verifica știrile înainte de a le posta pentru a nu genera vâlvă fără să fie nevoie. Citiți mai jos un răspuns din Sfântul Munte primit astăzi, 2 august 2016.

Doamne ajută!

Dragii mei,

Ni s-a adus la cunoștință din mai multe surse că ar circula vestea conform căreia armata greacă ar urma să ia în pază cele 20 de mănăstiri ale Sf. Munte datorită faptului că Sfânta Chinotită și în speță Protosul, conducătorul Sfântului Munte, ar fi cerut protecție sporită din partea statului grec. Această hotărâre ar fi fost luată datorită temerii provocate de amenințările teroriste pe fondul crizei generale a orientului apropiat, în special a crizei declanșate de lovitura de stat eșuată din Turcia.

Dezmințim veridicitatea acestei vești nu numai prin prezența obștii noastre (din cotidianul căreia puteți vedea zilnic fotografii la http://asceticexperience.com/) ci și după ce am vorbit cu forurile de conducere a Sfântului Munte Athos – poate că ar fi bine să precizăm că în momentul în care scriem Protosul este frate al mănăstirii Vatoped (dovada aici: https://is.gd/JEGndw ; părintele Varnava pe site-ul nostru aici: http://asceticexperience.com/portfolio/adam-christ-5508-years/ ).

De asemenea ne-am informat și de la reprezentanți ai forțelor de ordine atât ale poliției cât și ale E.K.A.M (Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα) – unitățile speciale antiteroriste elene (vezi https://en.wikipedia.org/wiki/Special_Anti-Terrorist_Unit_(Greece) ) – forțele de comando care se ocupă de astfel de situații. Nimeni nu are cunoștință de o astfel de hotărâre.

Pe de altă parte, socotim că este bine să precizăm în acest context fapta de milostenie pe care un bun creștin, Dl. Ministru al Apărării Naționale Panos Kammenos (Πάνος Καμμένος) care a dat ordin unui grup de ingineri și constructori militari de a construi un pod de tipul Belley în apropierea mănăstirii Grigoriou. Dl. ministru a inaugurat acest pod care a fost terminat în 5 zile de către militari în data de 20/6/2016. Pentru referință puteți vedea faptul respectiv relatat de unul dintre cele mai mari portaluri de știri ecleziale din Grecia aici (link în greacă): http://www.vimaorthodoxias.gr/agnea/item/85394-egkainiastike-i-gefira-stin-iera-moni-osiou-grigoriou-sto-agion-oros-foto, știre preluată de multe pagini de web elene.
În fotografii, cel cu cruce este Egumenul mănăstirii Grigoriou, Arhim. Hristofor (pentru identificare îl puteți revedea aici, cel din centru: http://asceticexperience.com/portfolio/nobody-can-separate-us-love-christ/ ), iar în costum albastru închis, dl. ministru al apărării naționale. În fotografie dincolo de soldații constructori apar părinți de la Grigoriou precum și reprezentați ai Marelui Stat Major.

După cum se vede din fotografii, „mișcările de trupe” erau de fapt constructorii militari veniți pentru 5 (cinci) zile să facă un pod pentru Grigoriou.

Rugăm cu respect și smerenie pe cei care informează publicul iubitor de Hristos în a se reține a propaga știri neverificate relativ la Sfântul Munte și a crea vâlvă acolo unde nu este. Recomandăm cu smerenie a fi întrebați înainte de a se spune ceva pe seama noastră și a nu folosi numele Sfântului Munte în mod inadecvat slujind interese străine acestuia și ortodoxiei.

De asemenea, menționăm cu smerenie că noi respectăm și iubim în Hristos pe toți pelerinii din Sfântul Munte însă atragem atenția domnilor reporteri că dacă vom dori să facem cunoscută o știre de asemenea importanță o vom face cel mai probabil prin canale oficiale și nu neapărat încărcând cu informații câțiva pelerini care au venit în Grădina Maicii Domnului pentru câteva zile.

Cu mult drag în Hristos,

m. th. (http://asceticexperience.com)
UPDATE (12 august 2016):
Karyes, 28 iulie 2016

Nr. F.2/32/1760

În legătură cu cele publicate recent în presă, din partea unor auto-intitulați reprezentanți ai Sfântului nostru Loc, este imperios să reamintim că Sfântul nostru Loc, în ceea ce privește subiectele de interes public, se exprimă prin intermediul organismelor sale oficiale și instituționalizate, respectiv Sfânta Chinotită și Sfânta Sinaxă Dublă Extraordinară. Orice alt document reflectă părerile personale ale autorilor și nu ale Sfântului Munte sau ale părinților aghioriți.

Toți reprezentanții și întâistătătorii celor douăzeci de sfinte mănăstiri ale Sfântului Munte Athos, adunați în Sinaxă comună.




LEGATURI:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu