sâmbătă, 29 octombrie 2016

Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit in ședinței de lucru din 29.10.2016 "a luat act de conținutul documentelor aprobate în cadrul lucrărilor Sfântului și Marelui Sinod din Creta". ACTUALIZARE: Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române


Basilica: Concluziile Sfântului Sinod cu privire la desfășurarea și hotărârile Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe din Creta (16-26 iunie 2016)


În urma discuțiilor purtate în cadrul ședinței de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din ziua de 29.10.2016, ședință prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, membrii Sfântului Sinod au formulat și exprimat următoarele concluzii cu privire la desfășurarea și hotărârile Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe din Creta (16-26 iunie 2016):
  • De asemenea, s-a luat act de faptul că textele pot fi explicitate, nuanțate sau dezvoltate de către un viitor Sfânt și Mare Sinod al Bisericii Ortodoxe. Explicitarea acestora și redactarea altor documente sinodale cu teme diferite nu trebuie realizate, însă, sub presiunea timpului, ci, în cazul în care nu există consens panortodox, ele trebuie amânate și perfecționate până când se va realiza un consens.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române


ACTUALIZARE:


 Basilica: Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române


În ziua de 29 octombrie 2016, în Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc a doua parte a şedinţei de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în care au fost luate următoarele hotărâri:

Anul 2018 a fost declarat în Patriarhia Română „Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam” şi „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”.

– A fost aprobată organizarea la Iaşi, în perioada 9-12 ianuarie 2019, a Conferinţei Asociaţiei Teologice Ortodoxe Internaţionale.

Au fost semnalate existența și activitatea unor grupări schismatice, pretins ortodoxe, care produc tulburări în parohii. S-a hotărât ca centrele eparhiale să ia pe plan local măsuri de informare a credincioșilor.

A fost evaluată activitatea celor peste 350 de asociații și fundații care funcționează pe plan local cu binecuvântarea ierarhilor locului. Sfântul Sinod a apreciat activitatea acestora, aportul real la viața socială și culturală a credincioșilor și colaborarea strânsă cu Biserica.

– A fost aprobată publicarea Mineiului şi Acatistierului Sfinţilor Români.

– A fost aprobată înscrierea în Calendarul bisericesc al Bisericii Ortodoxe Române a Sfintei Muceniţe Agnia (prăznuită la 21 ianuarie).

– Au fost aprobate mai multe texte liturgice: Slujba Sfântului Antonie de la Iezerul Vâlcii – 23 noiembrie; Acatistul Sfântului Mucenic Iuliu Veteranul – 27 mai; Acatistul Sfinţilor Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan – 31 ianuarie şi 28 iunie; Acatistul Sfântului Mucenic Hermes din Bononia – 31 decembrie; Acatistul Sfântului Apostol Timotei – 22 ianuarie; Acatistul Sfinţilor Cuvioşi Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu – 5 octombrie).

La încheierea lucrărilor ședinței de lucru membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române au participat la o slujbă de pomenire a celor decedați în urma tragicului incendiu de la Clubul Colectiv din 30 octombrie 2015.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

***
Preasfințitul Părinte Ioan Casian de Vicina si Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae Condrea înconjurați de preoți

Basilica: Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române relevante pentru viața bisericească a românilor din cele două Americi


În ziua de 28 octombrie 2016, în Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc prima parte a şedinţei de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în care au fost luate următoarele hotărâri relevante pentru viața bisericească a românilor ortodocşi din cele două Americi:
  • A fost înființată Episcopia Ortodoxă Română a Canadei;
  • A fost înființată Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi având în componență două eparhii: Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Statelor Unite ale Americii și Episcopia Ortodoxă Română a Canadei;
  • A avut loc alegerea pentru nou-înființata Episcopie Ortodoxă Română a Canadei. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales ca episcop ortodox român al Canadei pe Preasfințitul Părinte Ioan Casian;
  • Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ridicarea în demnitatea de mitropolit ortodox român al celor două Americi pe Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae Condrea. Ceremonia ridicării în demnitatea de mitropolit va avea loc duminică, 30 octombrie 2016, în Catedrala Patriarhală, la finalul Sfintei Liturghii şi va fi oficiată de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în prezența membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu