sâmbătă, 19 noiembrie 2016

Patriarhul Ecumenic, Bartolomeu, a făcut apel la Arhiepiscopul Atenei, Ieronim, să păstreze intacte deciziile Sinodului din Creta



Patriarhul Ecumenic, Bartolomeu, a făcut apel la Arhiepiscopul Atenei, Ieronim, să păstreze intacte deciziile Sfântului și Marelui Sinod din Creta. 

Conform informațiilor de pe site-ul grecesc Romfea.gr, Patriarhul Bartolomeu a trimis Arhiepiscopului Ieronim o scrisoare cu ocazia convocării Adunării Extraordinare a Episcopilor Bisericii Ortodoxe a Greciei, care, printre altele, va examina chestiunea Sfântului și Marelui Sinod din Creta

În scrisoarea sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a chemat Arhiepiscopul Ieronim și Biserica Greciei să susțină deciziile luate la Sfântul și Marele Sinod. Patriarhul a subliniat faptul că deciziile Sfântului Sinod manifestă unitatea Bisericii Ortodoxe, care rezultă din sinodalitatea ei. În același timp, Patriarhul cheamă Arhiepiscopul să nu se lase influențat de persoane care, în sânul ierarhiei Bisericii Greciei nu sunt de acord cu deciziile în cauză, menționând numele mitropoliților Ambrozie al Kalavrytriei și Serafim de Pireu. De asemenea, în conformitate cu informațiile de la Romfea.gr, Patriarhul Ecumenic, în scrisoarea sa, informează Arhiepiscopul că Patriarhia [Ecumenica n.tr.] va întrerupe orice contact cu astfel de oameni. 


În scrisoarea sa către Arhiepiscopul Atenei, Mitropolitul Serafim Pireu și-a exprimat nemulțumirea cu privire la delegația Bisericii Greciei la Sinod, menționând că 
din "punctul său de vedere, delegația Bisericii noastre la așa-numitul "Sfânt și Mare Sinod" la Koymbari, în Creta, a depășit toate limitele puterii sale de decizie și a dezamăgit așteptările exprimate prin mandatul pe care l-a primit de la organismul nostru sacru". 


***
 Actualizare:

 Basilica: Ierarhii Bisericii Greciei se întrunesc în şedinţă extraordinară pe tema Sfântului şi Marelui Sinod


Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe a Greciei a hotărât la începutul acestei luni convocarea tuturor ierarhilor din Grecia pentru a discuta despre Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe, care a avut loc în Creta în luna iunie a acestui an.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei se va întruni în şedinţă extraordinară pe parcursul a două zile, 23-24 noiembrie 2016. Conform unui comunicat emis de Sinodul Permanent, în cadrul şedinţei, Înaltpreasfinţitul Părinte Theologos, Mitropolit de Serres şi Nigriti, va susţine referatul intitulat Informare cu privire la lucrările Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, pe marginea căruia vor fi purtate discuţii.

La sfârşitul lunii octombrie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit în şedinţă de lucru pentru a discuta diferite aspecte de pe ordinea de zi, dar şi despre lucrările şi documentele Sfântului şi Marelui Sinod.

În urma şedinţei de lucru, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat faptul că Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe nu a formulat dogme noi, canoane noi sau modificări liturgice, ci a mărturisit faptul că Biserica Ortodoxă este Biserica Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească a lui Hristos. 

De asemenea, s-a luat act de faptul că textele pot fi explicitate, nuanțate sau dezvoltate de către un viitor Sfânt și Mare Sinod al Bisericii Ortodoxe. Explicitarea acestora și redactarea altor documente sinodale cu teme diferite nu trebuie realizate, însă, sub presiunea timpului, ci, în cazul în care nu există consens panortodox, ele trebuie amânate și perfecționate până când se va realiza un consens

Într-o conferinţă ţinută la Iaşi, duminică, 13 noiembrie 2016, Mitropolitul Ierotheos de Nafpaktos, membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei, a reiterat poziţia Sinodului Bisericii noastre cu privire la documentele Sinodului din Creta:

Trebuie explicitate, diortosite şi schimbate şi alte teme, lucru pe care îl va face alt Sfânt şi Mare Sinod, a spus Mitropolitul Ierotheos.

Un comentariu:

  1. Uimitor!
    Nu intrerupe contactul - imbratisari, co-slujiri ... cu ereticii si paganii dar nu suporta critica propriilor actiuni apostate!!!
    Intrerupe cu "persoane care, în sânul ierarhiei Bisericii Greciei nu sunt de acord cu deciziile în cauză"!

    RăspundețiȘtergere